Intervjuer med två starka företagare

Detta är en gästartikel från startaforetag.nu med ett par riktigt inspirerande entreprenörsintervjuer! I det första klippet får vi se hur den sociala entreprenören Karin Tenelius gick från anställd till egen:

Karin Tenelius började som så många andra entreprenörer som anställd. Hon hämtade ut sin lön i slutet på varje månad och löd order. I jobbet med marknadsföring och kommunikation för både mindre och större företag var det en sak som alltid störde henne: den stela, hierarkiska formen som företag var uppbyggda kring. Vissa passar inte att jobba enbart som anställda, medan andra är väldigt nöjda och glada med det arbetssättet, och Karin tillhörde definitivt den första kategorin.

Efter att ha sagt upp sig och börjat på sin resa som egen företagare där hon arbetade som coach inom kommunikations- och marknadsföringsfrågor, började hon fundera på vad det faktiskt var som hon sysslade med. Det handlade ju egentligen inte om företagande, utan snarare att hon faktiskt bara bytte sin tid mot pengar. Efter 15 år insåg hon hur det låg till och började nu mer aktivt att söka upp företag och vara en mer drivande kraft.

Tips från Karin

Till alla de som idag jobbar som frilans har hon ett väldigt bra tips, som underlättar slitet efter att hela tiden jaga jobb för att kunna ställa maten på bordet. Det hon tipsar om är helt enkelt att agera som underleverantör där det är företag som fixar uppdragen och det är du som underleverantör till de företagen som löser uppgiften.

Att vara företagare är jobbigt, och man måste vara beredd på alla typer av väderlekar på marknaden för att kunna stå stark genom alla med och motgångar, men samtidigt säger Karin att det är fullt möjligt att inte jobba hela tiden utan faktiskt avsätta tid till familj och vänner.

Douglas Roos

Douglas Roos, känd från bland annat Draknästet, är en entreprenör av rang. Han ligger bakom bland annat Ladbrokes nordiska avdelning och är en av grundarna till Nyheter24. Douglas har alltid trott att finns det problem och hinder så är de till för att lösas och överbryggas och är aldrig sen att ta sig an en utmaning. Det handlar om att våga, att våga prova sig fram och se om det händer något med det man gör. Att det redan finns företag som sysslar med samma typ av verksamhet är inget som hindrar Douglas i hans tankevärld, det som finns går nämligen alltid att göra bättre.

Nyheter24, som har en målgrupp på 15 till 39-åringar, är ett typexempel på det sätt som Douglas arbetar med sina kompanjoner. Vid uppstarten av den sajten ville man nå en yngre grupp människor som konsumerar mycket digital information och man lyckades. Idag är Nyheter24, enligt Roos, det största digitala mediehuset i Sverige då man har gjort en hel del strategiska uppköp under tiden man varit aktiva.

Kalkylerade risker leder till planerat resultat

Douglas Roos intervjuades på Webbdagarna i Göteborg 2011 av Internetworlds chefredaktör Miriam Olsson och svarade där på frågor som rör hans företagande och framför allt hur han ser på den digitala världen och hur företagande bör och ska gå till när man bara har sina produkter och tjänster på nätet. Roos är inte heller sen med att ta risker, saken är den att det snarare ska vara kalkylerade risker där man hela tiden får det resultatet man förväntar sig, oavsett om det är positivt eller negativt kassaflöde. Det viktigaste är helt enkelt att planen går som den ska.

Douglas tycker att Sverige är ett fantastiskt entreprenörsland som samtidigt har en mycket enkel administration, om man jämför med andra länder.