Fem videos för snusare

Snus är bland det svenskaste som finns och upplevs runt om i världen som väldigt exotiskt. Nordic Snus, det svenska bolaget bakom varumärkena LD och Nordic Storm, använder snöklädda fjäll och islandskap i sin marknadsföring. Visst kan snusare ibland framstå som en särskild slags människor, lite som en hemlig klubb där bara vissa får vara med, men på Youtube är alla inbjudna, så här är ett axplock av snusrelaterade videos.

Vi går ut tungt, för ingen videosamling om någon form av njutningsmedel är komplett utan Edward Blom. Här får vi lite mer politiska tongångar än vi har vant oss vid. Svenskarna röker minst i hela Europa tack vare snuset. Ändå bråkar EU mer med snusare än med rökare, vilket får festsnusaren Edward att ryta i:

För visst råder delade meningar om snus. Här får vi höra TV4:s morgonpanel diskutera ett gammalt förslag från en vänsterpartist om att förbjuda snuslukt:

Luktar snus verkligen illa, och är det ren moralism att jaga snusare? Ett gäng snusentusiaster det kan göra ont att ge sig på ser vi i det här klippet där snus kombineras med träning:

MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson har skapat ett eget snus, som tydligen ska ha rent magiska krafter, men jag tyckte mig ana vissa överdrifter där.

Några som inte är kända för sin träning är komikerparet Erik & Mackan, men här försöker de ta fram vinnarskallarna och göra eget snus i världsklass, bl a med den revolutionerande smakkombinationen diesel och vattenmelon:

https://www.youtube.com/watch?v=TvW-DL8_kYg

Hur folkliga dessa herrar än är kan det ändå diskuteras om snus är för alla. En som inte är rädd för att dyka ner i det typiskt svenska från ett engelskt utifrånperspektiv är Big Steve:

”Not everybody’s cup of tea”, konstaterar Big Steve. Å andra sidan finns det ju folk som skulle säga detsamma om brittiskt te.